logo

ORGANIC STYLE

5 Element розробляє технологію для вирощування амаранту і шипшини

5 Element розробляє технологію для вирощування амаранту і шипшини

ORGANIC STYLE 28.03.2019  07:35 179

Компанія 5 Element працює над розробкою повної агрономічної технології для вирощування таких культур як амарант і шипшина. Про це Agroportal.ua повідомив засновник компанії 5 Element Володимир Білий.

«Як фермерське господарство ми орендували 300 га з яких сертифіковано «Органік Стандарт» 93 га як органічні землі. Ця ділянка 10 років не мала господаря, не оброблялася, має засилля багаторічних бур’янів, в грунті відсутній гумус і інші необхідні речовини. Перше, що зробимо — засіємо сидератами і сконцентруємося на накопиченні гумусу. А вже потім будемо вирішувати по культурам, в тому числі розглядаємо і нішеві», — розповідає Володимир Білий.

За його словами, одна з програм, яку заплановано реалізувати на цих землях, – вирощування амаранту. Для переробки буде задіяний міні-завод Леоніда Фадеєва. Друга програма — вирощування  шипшини, яка реалізовуватиметься спільно з Першим інвестиційним кооперативом «Горіх Причорномор’я».

«Ми плануємо засіяти 15 га амарантом і засадити 20 га — шипшиною. Це буде органічне виробництво. Домовилися з директором «Горіх Причорномор’я» Павлом Тулба розширяти насадження шипшини, щоб популяризувати цю культуру, щоб люди розуміли, що нішеві культури в органіці існують», — зазначає Володимир Білий.

Павло Тулба очолить шипшиновий кластер і керуватиме процесом висаджень і дотримання технологій. Перероблятися вирощена шипшина буде на потужностях «Горіх Причорномор’я».

«Наразі ми шукаємо партнерів, яких забезпечимо посадковим матеріалом, закладемо площі і будемо супроводжувати насадження, відповідно до агрономічних технологій. Таким чином ми плануємо забезпечити свої переробні потужності сировиною і водночас налагодимо збут для тих хто вирощує шипшину. Вже через рік наші партнери зможуть постачати зібраний урожай нам на переробку», — зазначає Павло Тулба.

Володимр Білий розповідає, що сьогодні має для висіву різні сорти амаранту від компанії «Руна», яка має органічний сертифікат. «Будемо тестувати сорти і підберемо правильні концентрації препарату для того щоб отримувати з 1 гектару 4 тонни амаранту. З допомогою препаратів побачимо, що можемо транспортувати з землі, щоб корінь рослини все поживне забрав в урожай. По шипшині теж будемо вдосконалювати норми внесення препаратів, але ця рослина сама по собі in vitro. Тому для того щоб збільшити здатність шипшини більше плодоносити потрібно лише правильно розрахувати потрібну концентрацію препарату. Збираємося перед закладкою запланованих площ обробляти розчином кореневу систему кожного саджанця, щоб вона зарядилася потрібним вітамінним комплексом», — ділиться планами Володимир Білий.

За словами Павла Тулби, до цього часу ніхто не займався вирощуванням органічної шипшини.

«Якщо ми зараз з 5 Element розробимо технологію для органічної шипшини, то вона стане базовою технологією. Загалом урожайність шипшини коливається від 1 до 4,5 кг з куща, при цьому на 1 га розміщується 6600 кущів. Сьогодні врожайність багато в чому залежить від стану грунту і води, але якщо знайти рішення щоб всі критерії в синергії працювали на рослину, то цілком реально збільшити врожайність», — зазначає Павло Тулба.


Людмила Лебідь, Agroportal.ua


Ключові новини аграрного ринку в Telegram