logo

ORGANIC STYLE

Дедденс Агро розширює асортимент органічної продукції

Дедденс Агро розширює асортимент органічної продукції

ORGANIC STYLE 11.05.2020  06:55 188

Цього року компанія «Дедденс Агро» почала вирощувати органічні огірки, а також запустила новий проєкт із вирощування органічних коріандру, кропиви, меліси та ще декількох видів трав, під які виділено по 5 гектарів. Якщо все вдасться, то площі планують розширювати.

Про це розповів власник підприємства Віктор Щербачук, повідомляють «Вісті Рівненщини».

«В Україні під органічне землеробство нині відведено менше 1% землі, яка перебуває в активному обробітку. Я принципово займаюся лише органічним землеробством і навіть не уявляю, що колись зможу повернутися до звичайного. Цього року почали вирощувати органічні огірки. Це стало своєрідним тренуванням, спробою зайнятися новим напрямом у нашій діяльності, і, варто зазначити, нам це вдалося. Минулого року вирощували органічні помідори, а в нинішньому — огірки, причому робитимемо це цілий рік», — розповідає Віктор Щербачук.


За його словами, це досить дорого обходиться, адже будівництво однієї теплиці вартує 1 млн грн, і це лише на обладнання. Натомість Віктор Щербачук зазначає, що вирощена продукція жваво розходиться серед мешканців сіл, навіть не встигають у супермаркети завозити. 

«Впевнений, що через кілька років ми в господарстві матимемо великий асортимент органічної городини. Головне, щоб були замовлення. Кабачки, гарбузи, морква, буряк червоний, капуста, часник, полуниця... Нині орендуємо землю в Гощанському, Острозькому, Костопільському районах Рівненської області та Новоград-Волинському Житомирської, а в Ізяславському районі Хмельницької області маємо тваринництво. Банк землі складає 5,5 тис. га. Потенціал нашого підприємства розрахований на 7-8 тис. га, щоб займатися саме органікою. Бо якщо займатися традиційним землеробством, то з нашою технікою можна обробляти і 20 тис. га», — зазначає Віктор Щербачук.

Але, за його словами, сьогодні органічною продукцією всіх не нагодуєш, і, на жаль, у сільського господарства України немає шансів повністю стати органічним, але наростити частку органічної продукції українським виробникам хоча б до 30% — цілком під силу. Іншою проблемою, на думку Віктора Щербачука, може бути екологічна криза.

«Ми вже настільки забруднили нашу землю отрутохімікатами, що страшно уявити, яке майбутнє чекає нас завтра. Усі підприємства, які виробляють засоби захисту рослин, нині продукують аж ніяк не той оригінал, який вони виробляли із самого початку. Усі виробництва перенесені в країни третього світу, щоб здешевити робочу силу та собівартість. Нині в Україні генеричних ЗЗР (генериків) — 90%, а раніше їх було не більше 10-20%. У Європі вводять програми, щоб 30% вирощеної сільгосппродукції належало до органічної. Їм за це виплачують дотації. І робиться це для того, щоб урятувати свою націю. А ми це робимо суто на ентузіазмі. Наша продукція їде за кордон замість того, щоб її споживали тут, в Україні. Для цього треба стимулювати вирощування органічної продукції, надавати дотації, щоб підприємства у меншій кількості використовували ЗЗР. Адже не так просто сьогодні стати підприємством, яке займається органікою. Перших три роки — це дуже великі затрати. Якщо рахувати грубо, то на кожному гектарі втрачаємо 300 доларів», — зауважує Віктор Щербачук.


Ключові новини аграрного ринку в Telegram