logo

ORGANIC STYLE

Органічна продукція зможе потрапити до системи шкільного харчування на локальному рівні

Органічна продукція зможе потрапити до системи шкільного харчування на локальному рівні

ORGANIC STYLE 13.04.2020  07:38 259

До розробки нової програми шкільного харчування наразі залучені Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, Міністерство охорони здоров'я, Міністерство освіти і науки, Антимонопольний комітет, Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Вже проведено масштабне обстеження начальних закладів, а саме — міські та сільські школи, у всіх регіонах України.

Про це розповів генеральний директор директорату безпечності харчових продуктів Мінекономіки Микола Мороз під час IV Міжнародного конгресу «Органічна Україна-2020: Перезавантаження. Актуалізація органічних брендів».

«Результати проведеного дослідження будуть презентовані по закінченню карантину, але вже можемо зробити певні висновки. Наразі, напрацьовуємо рекомендації і дійшли висновку — будемо змінювати методичні настанови для закупівель. Як виявилося, одна з основних проблем полягає в системі закупівлі продукції в навчальні заклади. Тому разом з Антимонопольним комітетом будуть розроблені методичні настанови, які стануть обов’язковими при державних закупівлях продуктів харчування в школи. Власне так ми зможемо звернути увагу на якість продукції. Наразі виробники більш якісної продукції конкурувати на цьому ринку не можуть. Ми маємо змінити ситуацію і це буде наше основне завдання на найближчий час», — зазначив Микола Мороз.

Також, за його словами, буде впроваджено таке поняття як «забезпечення простежуваності» продукції, яке надаватиме повну інформацію про те, де вирощений продукт і весь ланцюжок до того моменту як він потрапляє до школярів на стіл.

«Думаю, що ось тут спектр органічного виробництва може показати непоганий результат. Бо тут ця система вже впроваджена та працює і органічні виробники можуть тут буди попереду всіх. На державному рівні, ми навряд чи можемо щось змінити, але на локальному, місцевому рівні органічні виробники можуть працювати. Основний акцент має бути на роботу з органами місцевої влади і їх підтримка для виробників буде дуже корисною», — розповідає Микола Мороз.

Він зазначає, що виробнику органічної продукції, який вирішить постачати продукти для шкіл, в першу чергу потрібно буде підготуватися до участі в тендері та мати всю потрібну для цього документацію. Вся інформація щодо переліку документації знаходиться на сайті Prozzoro.

«Потім потрібно відстежувати, коли з’явиться заявка, по вашому регіону і взяти участь у тендері. На жаль, зараз єдиним критерієм є ціновий фактор. Ми спробуємо з цим боротися, але поки що єдиний фактор – ціна. Якщо виробник органічної продукції зможе отримати підтримку від місцевої влади в вигляді якихось доплат чи дотацій, буде дуже добре», — завважує Микола Мороз.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua


Ключові новини аграрного ринку в Telegram