logo

ORGANIC STYLE

В Австрії органічна продукція  на 20% дорожче за традиційну

В Австрії органічна продукція на 20% дорожче за традиційну

ORGANIC STYLE 12.08.2019  07:27 89

На органічному ринку в Австрії між собою конкурують як малий, середній, так і великий агробізнес, але все-таки більше — невеликих сімейних ферм, які оброблюють до 50 га землі. Такі господарства успішно продають свою органічну продукцію співгромадянам на 20% дорожче за традиційну.

Про це розповів професор Віденського університету природних ресурсів і природознавства Герхард Мойтці під час V Міжнародної конференції з органічного рослинництва «Кращі європейські практики та український досвід», повідомляє інтернет-видання Полтавщина.

За словами науковця, керівні принципи технологічної роботи австрійців поєднують у собі ґрунто- і водозберігаючі заходи, уникнення ущільнення ґрунту та енергетично ефективні способи його обробітку. 

Австрійці підрахували, що ерозія шару ґрунту в 1 см (при середній щільності) призводить до незворотної або умовно оборотної втрати близько 150 тонн родючої землі з гектару, а втрати врожаю при ущільненні ґрунту важковаговим транспортом можуть сягати до 35%.

За даними іншого професора Віденського університету природних ресурсів і природознавства Гельмута Вагентрістл, існує ТОП-10 культур, яким австрійські товаровиробники надають перевагу через попит на ринку і відносну простоту вирощування. За величиною засівних площ лідирує озима пшениця. Далі у порядку зменшення — яра пшениця; конюшина; пасовищні, сінокісні та силосні кормові культури; соя; тритикале; жито; кукурудза; полба; люцерна.

Цікаво, що для австрійців сівозміна покликана не тільки сприяти родючості ґрунтів. Її супутні цілі — боротьба з бур’янами, захворюваннями рослин та шкідниками. Також на меті чергування культур — ресурсозбереження через замкнутий контур полів, оптимізація економіки праці та диверсифікація маркетингу. Крім того, австрійці дбають про естетичний вигляд полів під час сівозмін — вони засіяні різнокольоровими квітучими рослинами: це цінують туристи.

В Австрії культивується вирощування сумішей рослин, як проміжних культур, за що аграрії отримують субсидії від уряду: від 120 до 200 євро за гектар. Йдеться про вирощування від однієї до п’яти культур одночасно на одному полі із дотриманням вимог до дат посівів та обробітку землі.

Але аграріям Австрії допомагають розвиватися не тільки субсидії та дотримання правил вирощування культур і обробітку землі. Є поруч із Віднем експериментальна ферма Гросс-Ензерсдорф. Селекція і захист рослин, агротехніка, органічне сільське господарство (як окремий напрямок досліджень), гідравліка в аграрному секторі, біоінженерія та ландшафтне будівництво — ось перелік напрямків за інтересами австрійських вчених. Їхня ціль — створення прикладної бази знань: і не тільки для місцевого сільського господарства, а й на експорт.


Ключові новини аграрного ринку в Telegram