logo

ORGANIC STYLE

Виробник: Органіки мають проблему з обіговими коштами та торговельними мережами

Виробник: Органіки мають проблему з обіговими коштами та торговельними мережами

ORGANIC STYLE 24.06.2020  07:41 205

Цього року вартість сертифікації органічного виробництва для компанії Famberry коштуватиме 20 тис. грн. У зв’язку з тим, що зараз у компанії обмежені фінансові можливості, планують сплачувати цю суму сертифікаційному органу «Органік Стандарт» частинами.

Про це розповів власник саду та ТМ Famberry Сергій Ольшанський під час регіонального форуму «Органічна Україна 2020» в Запорізькій області.

«Як органічний виробник сертифікуємося вже 6 років і за це платимо самі, оскільки у нас немає інших джерел фінансування. Дійсно, міністерство пропагує програми підтримки, але коли до них звертаєшся, то виявляється, що грошей немає. За 7 років підприємництва і заняття кизиловим садом жодного разу не скористався програмами державної підтримки — ні за крапельне зрошення, ні за саджанці, ні за сертифікацію», — говорить Сергій Ольшанський.

Іншою проблемою для виробників органічної продукції він називає налагодження зв’язків із торговельними мережами та доволі довгий шлях потрапляння продукції на полиці супермаркетів.

«ТМ Famberry вже зайшла в «Ашан», з яким велись перемовини більше двох років. Стільки ж часу тривають перемовини з «Сільпо», АТБ. Найшвидше в нас вийшло налагодити співпрацю з Novus, але там маємо обмежений асортимент. Це при тому, що виробників кизилу, які би могли постачати ягоду в торговельні мережі, в Україні практично немає. Коли заходиш у супермаркет і бачиш, що там продаються ягоди з Чилі, Аргентини, то не розумієш, чому український виробник не може пробитися в торговельні мережі з тією ж ягодою», — зазначає Сергій Ольшанський.

На його думку, на державному рівні повинні сприяти налагодженню зв’язків між ритейлом і учасниками органічного ринку.

Також, за словами Сергія Ольшанського, ТМ Famberry планує розширення, і вже закладено розсадник кизилу, який теж сертифікований як органічний. Саджанці звідти будуть роздаватись людям із найближчих сіл, які будуть готові створити кооператив та вирощувати кизил для подальшої переробки.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua


Ключові новини аграрного ринку в Telegram