logo

ORGANIC STYLE

Вирощувати та не шкодити довкіллю: 5 лайфхаків для виноградарів

Вирощувати та не шкодити довкіллю: 5 лайфхаків для виноградарів

ORGANIC STYLE 13.05.2020  07:47 995

Фермерське господарство «ВІН'С», що вирощує столовий виноград на Одещині, активно використовує екологічні інновації та ділиться лайфхаками, що допомагають стати екологічнішими та ефективнішими.

Виноградник «ВІН'С» розташований на березі Будацького лиману, де на 10 га росте 7 сортів винограду.  

«Виноград люблять шкідники та хвороби, тож виноградарство — галузь далеко не екологічна. Це нас підштовхнуло до випробування органічної системи захисту рослин. Ми задоволені результатами першого року, який не є показовим, адже немає захисту урожаю в цілому, а лише зелених ростків та частини листя, тож будемо продовжувати. Адже є бажання бути екологічними по відношенню насамперед до себе, своїх співробітників і споживачів і, звісно ж, до навколишнього середовища. Вирощувати та не шкодити довкіллю — це можливо», — зазначає співвласниця та директор ФГ «ВІН'С» Тетяна Шмаглюченко.

Лайфхак №1

Складність стаціонарного підключення до електромережі змусила господарство вдатися до використання сонячних панелей. І сьогодні електронасос у свердловині глибиною 150 м працює від сонячних панелей протягом усього сонячного дня.

Лайфхак №2

Через доволі тяжкі ґрунти звичайний поверхневий полив потребував використання великої кількості води. Рішення — закопування вертикальних трубок і подача води та добрив по тонким капілярам безпосередньо біля кореневої зони винограду на глибину 40 см.

Лайфхак №3

Для захисту виноградника від птахів, які люблять солодку ягоду, господарство використовує звукові та візуальні відлякувачі.

Лайфхак №4

При захисті винограду дуже важливим є питання своєчасного застосування інсектицидів. Для цього використовують феромонні ловушки, спостерігаючи таким чином за кількістю шкідників, що дає можливість своєчасно здійснювати обробку.

Лайфхак №5

При закладанні виноградника обрали систему Пергола, яка зменшує кількість підв’язування, дає можливість гронам провітрюватися, і відповідно виноград має менше захворювань. Але водночас ця система складна при проведенні робіт із використанням ручної праці, адже руки весь час знаходяться на висоті, що доволі важко.

Також виноградник Тетяни Шмаглюченко отримав грант від Українського проєкту бізнес-розвитку плодоовочівництва на проєкт, який стосується попереднього охолоджування для передпродажної підготовки столового винограду.

«Для винограду дуже важливий момент своєчасного охолоджування, що дозволяє збільшити термін реалізації та представити споживачам більш якісну продукцію. Наявність холодильника дозволяє використовувати наш ресурс у повному обсязі, формувати партії та здійснювати відвантаження винограду без пікових навантажень, а також збільшити період його споживання», — розповідає Тетяна Шмаглюченко.

ФГ «ВІН'С» також стало переможцем другої грантової програми і за допомогою проєкту зможе збудувати та збільшити кількість накопичувачів для води, що дозволить збільшити резерв води для пікових поливів із 50 до 300 куб. м.

Наступний пункт, до якого прямує фермерське господарство, — це раціональне використання обрізаної виноградної лози.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua


Ключові новини аграрного ринку в Telegram