logo

ORGANIC STYLE

Висока вартість сертифікації стримує експорт органічних круп до ЄС

Висока вартість сертифікації стримує експорт органічних круп до ЄС

ORGANIC STYLE 09.12.2019  10:35 199

В Європейський Союз досить важко експортувати перероблену та розфасовану органічну продукцію.

Про це в ефірі AgroFM розповіла спеціаліст із експорту «Сквирського комбінату хлібопродуктів» Ірина Фаріон.

«В ЄС наша розфасована продукція, як то крупи чи пластівці, не представлена. Переважно експортуємо мішками», — зазначає вона.

Основними перепонами цього Фаріон називає наявність ввізного мита та необхідність отримання транзакційного сертифікату якості на кожну партію однорічної органічної продукції.

«Приміром, є квота на пшеницю та продукти її переробки. Але квота загальна, експортери зерна вибирають її за лічені місяці. До того ж, ідеться про величезні об’єми, а ми експортуємо невеликими партіями», — говорить вона.

Окрім того, непомірно високою є вартість транзакційного сертифікату якості — €700, незалежно від того, об’єм партії складає 50 кг чи 60 т. 

«Виробники могли би значно зекономити, якби проводили сертифікацію у європейських лабораторіях напряму. Проте з 2016 р. маємо робити це за допомогою сертифікаційного органу, який зареєстрований і акредитований в Україні», — розповідає Фаріон. 

Поряд з цим європейські споживачі здебільшого роблять замовлення на незначні партії —1-2 т розфасованого продукту в асортименті. У такому випадку на кожен вид товару потрібен свій сертифікат.

Також Фаріон зазначає, що  порівняно з Україною на європейському ринку набагато більш розвинена культура споживання органічної продукції. 

«Європейці мають вищу купівельну спроможність та свідомо відносяться до вибору харчових продуктів. Вони дуже уважно читають всю інформацію, що міститься на пакуванні, пильно придивляються до маркування», — додала вона. 


Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua


Ключові новини аграрного ринку в Telegram