logo

ORGANIC STYLE

Закон в дії: нові правила функціонування ринку органічної продукції Джерело фото: AgroPortal.ua

Закон в дії: нові правила функціонування ринку органічної продукції

ORGANIC STYLE 02.08.2019  12:21 232

2 серпня 2019 року набуває чинності Закон «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції». Це означає, що з початку серпня поточного року запрацюють нові правила функціонування ринку органічної продукції, які стосуються виробництва виключно сільськогосподарської продукції.

Як повідомляє голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа, Закон «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» насамперед впроваджує контроль за використанням виробниками таких маркувань як «біо», «еко», «органік», за порушення — штраф. 

Щодо сертифікації, то відповідно до Закону органічне виробництво та обіг органічної продукції в Україні підлягає сертифікації – тобто проходженню спеціальної процедури на відповідність органічного виробництва та обігу органічної продукції вимогам законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції. Не потребує сертифікації логістика, зберігання і продаж органічної продукції закладами громадського харчування та суб’єктами роздрібної торгівлі.

За словами Володимири Лапи, в Україні таку сертифікацію здійснюватиме спеціальний орган, який вноситиметься до Державного реєстру органів сертифікації.

"Органи сертифікації повинні бути акредитовані в Національному агентстві з акредитації. Для органів сертифікації передбачений перехідний період: ті комапнії, які на час набуття чинності закону уже діяли як органи сертифіації, з 02.08.2019 впродовж піврічного періоду будуть внесені до відповідного Реєстру на підставі їх заяви. Після піврічного строку обов’язковою вимогою перебування в Реєстрі є документальне підтвердження проходження акредитації в Національному агентстві з акредитації. Очікується, що після закінчення перехідного періоду в Україні функціонуватиме 15-20 органів сертифікації і 600 виробників органічної продукції", - пояснює Володимр Лапа.

Сертифікація виробників органіки проводиться щорічною з обов’язковою перевіркою виробництва. Виробник має право обрати будь-який орган сертифікації та укласти з ним договір на проведення сертифікації. Якщо виробництво чи обіг органічної продукції відповідає законодавству – виробнику видається спеціальний сертифікат. Його дія – 15 місяців.

У сертифікаті вказуються:

- найменування юридичної особи або, у випадку ФОП — ПІБ підприємця;

- код із державного реєстру для юридичної особи або номер платника податку для ФОП;

- галузь органічного виробництва та/або обігу органічної продукції;

- статус продукції (органічна або перехідного періоду) та її асортимент;

- дата видачі та закінчення терміну дії сертифікату;

- інформація про орган, який видав сертифікат.

Якщо органічна продукція буде експортуватися, то потрібно додатково укласти договір з органом іноземної сертифікації.

Сертифікаційне рішення виноситься після інспекції, якщо були наявні всі необхідні документи,. При цьому дуже важливо, щоб оператор був добре підготовлений до інспекції.

За ведення всіх реєстрів щодо органіки відповідає Мінагрополітики. Порядок сертифікації органічного виробництва та/або обігу органічної продукції затверджує Кабінет Міністрів України. Проекти відповідних нормативно-правових актів зараз у роботі.

Володимир Лапа Також звертає увагу, що законодавець чітко визначив так званих контролерів у сфері органіки.

«На початковому етапі контроль здійснюють безпосередньо органи сертифікації під час процедури сертифікації та інспектування виробництва.

Окремо варто виокремити державний контроль – такі повноваження покладені на Держпродспоживслужбу.

Державний контроль у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції за діяльністю операторів Держпродспоживслужба здійснюватиме у відповідності до основного закону України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції». Механізм здійснення контролю прописаний у законі України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» та ґрунтується на ризик-орієнтованому підході. Контроль за діяльністю органів сертифікації відбуватиметься відповідно до закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», - зазначає Володимр Лапа.

За його словами, в цілому державний контроль — планові та позапланові перевірки можна виокремити в три групи:

- моніторинг органічної продукції на ринку з метою запобігання потраплянню на ринок неорганічної продукції, маркованої як органічна;

- перевірка діяльності органів сертифікації;

- вибіркова перевірки діяльності операторів.

"Відповідальність за порушення законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції несе виробник. У разі виявлення порушення законодавства у цій сфері Держпродспоживслужба видає йому відповідний припис про усунення цих порушень. Паралельно про це повідомляється орган сертифікації. Якщо ж порушення своєчасно не усунуті, то оператор ринку штрафується: для юридичних осіб розмір штрафних санкцій складає 8 мінімальних заробітних плат (33 384 грн), для фізичних осіб — підприємців — 5 (20 865 грн).

За ненадання, несвоєчасне надання або надання недостовірної інформації про обсяги органічної продукції, що вводиться в обіг, Держпродспоживслужба теж оштрафує виробника: 5 мінімальних заробітних плат (20 865 грн) – юридична особа; 3 мінімальні зарплати (12 519 грн) – фізична особа — підприємець", - зазначає Володимир Лапа.

Він зазначає, що окремої уваги заслуговує порушення вимог до маркуванням органічної продукції. Так, за маркування продукції державним логотипом для органічної продукції або використання у маркуванні позначень та написів «органічний», «біодинамічний», «біологічний», «екологічний», «органік» або будь-яких однокореневих чи похідних слів від цих слів з префіксами «біо-», «еко-» тощо будь-якими мовами за відсутності сертифіката – штраф від 8 (для юридичних осіб) до 5 (для фізичних осіб – підприємців) мінімальних заробітних плат.

Контролюватимуться і органи сертифікації. Так за невиконання чи несвоєчасне виконання законних вимог Держпродспоживслужби про усунення виявлення Держпродспоживслужбою порушень органи сертифікації будуть оштрафовані в розмірі 8 мінімальних зарплат. За ненадання чи надання недостовірної інформації штраф становить 5 мінімальних зарплат. Неправомірна видача сертифіката карається накладанням штрафу в розмірі 16 мінімальних зарплат (66 768 грн), якщо впіймали на цьому повторно – розмір штрафу зростає аж до 24 мінімальних заробітних плат (100 152 грн).

Також нестимуть відповідальність реалізатори, які реалізують неорганічну продукцію, марковану як органічна, також . Якщо продукція вводиться в обіг без «органічного» сертифіката – штраф становить від 8 (юридичні особи) до 5 (фізичні особи-підприємці) мінімальних зарплат.

Держпродспоживслужба також має право звернутися до Мінагрополітики з клопотанням про виключення органу сертифікації з Реєстру органів сертифікації або про виключення оператора з Реєстру операторів. У випадку виявлення порушень Мінагрополітики має право звертатися до Національного агентства з акредитації з клопотанням щодо позбавлення атестату про акредитацію конкретного органу сертифікації.


Для довідки: Сстаном на 2019 рік мінімальна заробітна плата встановлена на рівні 4 173 грн.


Ключові новини аграрного ринку в Telegram